Het stilste event van Nederland

​Zo, het zit erop,“Het stilste event van Nederland”. Ik had me weken van tevoren op deze avond verheugt! Ik was heel nieuwsgierig over hoe de mensen zullen reageren. Lopen door een “Donker Horst” in stilte!

Allereerst een mega compliment aan de organisatie en alle vrijwilligers, die van dit event een onvergetelijke ervaring hebben gemaakt.”Donker Horst” nam ons mee terug in de tijd. Precies 100 jaar geleden toen er nog geen elektriciteit was in Horst. Toen brandden er kaarsen en olielampen in plaats van ledverlichting. Toen was er geen tv, geen internet, geen telefoon. Dus veel minder geluid en veel meer stilte.

Afgelopen maandag was het dan zo ver. Het hele dorp was prachtig aangekleed met fakkels, vuur en voorwerpen van toen. En net op het moment dat we langs de kerk liepen, stond de volle maan precies naast de met honderden fakkels verlichte kerktoren spits. Wat een magisch moment! Uit automatisme wilde ik mijn telefoon pakken om een foto te maken. Toen herinnerde ik mij aan de oproep van de organisatie: “Heb respect voor je voorouders. Sla de prachtige beelden op in jouw hart, in plaats van op je telefoon.” Oh zo waar!

En daar sta je dan. Gewoon waarnemen, kijken, ruiken, voelen en luisteren… naar de stilte. Niemand die een commentaar geeft. Niets wat je afleid. En omdat je tijd neemt lijkt alles veel intenser. Hoe gaaf is dat! Een moment om nooit te vergeten!

Tegenwoordig ervaren mensen stilte vaak als onwennig en zelfs raar. Dat ervaar ik regelmatig als ik mensen over ons stilteuur in Zentire ga vertellen. Elke zondag komen wij met een groep gelijkgestemde bij elkaar om gewoon een uur stil te zijn. “Een uur helemaal niets?? “ hoor ik dan velen verbaasd roepen. Voor mij is het niet niets. Er gebeurd zo veel waardevols. Maar wat, dat is voor iedereen anders. En natuurlijk zijn wij benieuwd en gaan wij ook samen napraten bij een kop koffie of thee.

Wil je een keer komen ervaren wat stilte met jou kan doen? Je bent van harte welkom elke zondag om 10.30 uur in Zentire. En toen ik uit het verleden “terug was in de toekomst”, heb ik toch nog even een foto gemaakt van de volle maan. Dan wel in stilte, voor jou.