Joris zat 17 jaar in de ‘kungfu-sekte’. Wat op een sportieve vriendgroep leek ontpopte zich als een gesloten groep, een sekte. Maar dat besefte hij pas toen hij na 17 jaar totaal uitgeput, financieel berooid en mentaal gebroken weg ging.
Tijdens het proces van genezing ontdekte hij hoe weinig men over sektes weet. ‘Waarom ging je bij een sekte’? ‘In welke sekte zat je’? ‘Waarom ging je niet weg’? Tijdens de rechtszaak tegen zijn voormalige vriend en leider werd hij weer geconfronteerd met onbegrip. Het strafrecht voorziet niet in adequate wetgeving, slachtoffers worden aan hun lot overgelaten.
In steeds meer misstanden die in de media werden uitgemeten zag hij een herhaling van feiten. In alle lagen van de samenleving is het basis principe, waarop sektes draaien, terug te vinden. Joris vind het belangrijk dat er een breder begrip komt over sektes omdat er nog heel veel mensen gevangen zitten in sektes en gesloten groepen. Bovendien blijven er sektes bij komen en zijn hun uiterlijke vorm niet te onderscheiden van ‘goede’ ondernemingen, organisaties en instituten.
Zelfstandig denken is meer dan ooit ontzettend belangrijk om een weg te kunnen vinden in de vele (beperkte) informatie stromen. Uiteindelijk kan iedereen alleen zelfstandig tot waarheid komen is zijn overtuiging. Dat die waarheid over veel meer dan sektes gaat is voor Joris een zege en daar verteld hij graag over.
De lezing bestaat uit story telling van anekdotes en situaties uit de sekte. Vergelijkingen met allerlei misstanden in de samenleving. Uitleg over de esoterische kennis die in de sekte werd onderwezen. Er is tussendoor en aan het einde volop ruimte voor vraag en antwoord. Je gaat echt bergrijpen hoe een sekte in elkaar zit!
Een inspirerende lezing waardoor je beter ziet wat je vrijheid allemaal kan belemmeren en hoe je je huidige vrijheid meer kan waarderen.
De kungfu-sekte is bekend van krant en televisie. De Volkskrant maakte er de podcast serie ‘Een soort god’ over, die genomineerd is voor beste podcast.