Blog 

Zo, het zit erop,“Het stilste event van Nederland”. Ik had me weken van tevoren op deze avond verheugt! Ik was heel nieuwsgierig over hoe de mensen zullen reageren. Lopen door een “Donker Horst” in stilte! Allereerst een mega compliment aan de organisatie en alle vrijwilligers, die van dit event een onvergetelijke ervaring hebben gemaakt."Donker Horst" nam ons mee terug in de tijd. Precies 100 jaar geleden toen er nog geen elektriciteit was in Horst. Toen brandden er kaarsen en olielampen in plaats van ledverlichting. Toen was er geen tv, geen internet, geen telefoon. Dus veel minder geluid en veel meer stilte. Afgelopen maandag was het dan zo ver. Het hele dorp was prachtig aangekleed met fakkels, vuur en voorwerpen van toen. En net op het moment dat we langs de kerk liepen, stond de volle maan precies naast de met honderden fakkels verlichte kerktoren spits. Wat een magisch moment! Uit automatisme wilde ik mijn telefoon pakken om een foto te maken. Toen herinnerde ik mij aan de oproep van de organisatie: “Heb respect voor je voorouders. Sla de prachtige beelden op in jouw hart, in plaats van op je telefoon.” Oh zo waar! En daar sta je dan. Gewoon waarnemen, kijken, ruiken, voelen en luisteren… naar de stilte. Niemand die een commentaar geeft. Niets wat je afleid. En omdat je tijd neemt lijkt alles veel intenser. Hoe gaaf is dat! Een moment om nooit te vergeten! Tegenwoordig ervaren mensen stilte vaak als onwennig en zelfs raar. Dat ervaar ik regelmatig als ik mensen over ons stilteuur in Zentire ga vertellen. Elke zondag komen wij met een groep gelijkgestemde bij elkaar om gewoon een uur stil te zijn. “Een uur helemaal niets?? “ hoor ik dan velen verbaasd roepen. Voor mij is het niet niets. Er gebeurd zo veel waardevols. Maar wat, dat is voor iedereen anders. En natuurlijk zijn wij benieuwd en gaan wij ook samen napraten bij een kop koffie of thee. Wil je een keer komen ervaren wat stilte met jou kan doen? Je bent van harte welkom elke zondag om 10.30 uur in Zentire. En toen ik uit het verleden "terug was in de toekomst", heb ik toch nog even een foto gemaakt van de volle maan. Dan wel in stilte, voor jou.

Vandaag is het feest!
Het is 9 november. Ik zie me nog staan, precies 30 jaar geleden. Ik kon het bijna niet geloven wat er gebeurde! Had toen iemand tegen mij gezegd, dat ik jaren later in Nederland ging wonen, had ik goed na moeten denken waar Nederland nou precies lag. Ja, ergens in het grijze gebied aan de westelijke kant van mijn vaderland.

Na de val van de muur bleek ineens mijn vaderland DDR veel grijzer te zijn dan het kleurrijke grote westen. En hiervoor was ik als kind zo bang geweest? Te gek dat alles wat ik tot nu toe had geleerd en geloofd van een op de ander dag niet meer klopte! Mijn eigen waarheid stortte toen binnen no time in. Te gek!

Pas veel later kon ik de onschatbare waarde van deze ervaring zien. Je wordt bijv. veel alerter op “de” waarheid en kritischer op gebeurtenissen in onze samenleving. En je leert dat angsten ook maar iets zijn wat je door overtuigingen creëert hebt in je hoofd.

Ik leef nu bijna 20 jaar gelukkig in Nederland. Zeker is niet alles kleurrijk en zijn er enorme uitdagingen waar we op dit moment als samenleving voor staan. Maar een ding is zeker! Sinds de mensheid bestaat, hebben wij nog nooit in zo`n overvloed kunnen leven met zo ontzettend veel mogelijkheden. Wij zijn vrij. Vooral vrij in onze keuzes en kunnen onze dromen waar maken. Is dat niet fantastisch! Maar waarom doen zo weinig mensen het dan?

Met mijn eigen droom van een ontmoet-, ontdek en ontwikkelplek heb ik jaren gelopen. Angsten en onzekerheden hebben me vaak tegen gehouden maar gelukkig heb ik de droom nooit losgelaten. Want geloof me, niets kan je gelukkiger maken als je zielenpad te volgen.

Ik hou ervan dat ik nu in Zentire gelijkgestemden een podium kan bieden. Ondernemers die ook hun dromen hebben waargemaakt komen hier nu over hun passie vertellen. En mensen die nog met hun dromen lopen mogen zich bij ons laten inspireren en helpen.

Vandaag is het feest voor mij! Ik ben zo ontzettend dankbaar voor de tijd waarin wij nu leven. Ons zijn zo veel mogelijkheden gegeven! Er zijn prachtige methodes die ons zelf genezend vermogen kunnen activeren. Er zijn zo veel slimme oplossingen voor al de problemen waar we op dit moment mee te maken hebben. Wij moeten wel ervoor zorgen dat ze de wereld in worden gedragen. Voor onszelf, maar vooral voor onze kinderen en onze moeder aarde.  Doe je met ons mee? 

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Bel, mail of kom gerust even langs. Wij staan jou graag te woord!